Lody jajeczne bezpieczne. Wystarczą tylko 3 podstawowe składniki alby cieszyć się ich pysznym smakiem. Cały sekret kryje się w zagotowaniu mleka z masą z żółtek i cukru.
Składniki
500 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy lub ekstrakt
1. Mleko gotujemy z wanilią w dużym garnku. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Wlewamy powoli do wrzącego mleka ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Powinna wyglądać jakby się lekko zważyła.
3. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, miksując co 20-30 minut.
4. Żółty silikonowy pojemnik od Jana Niezbędnego wspaniale nadaję się do mrożenia. Z podanej porcji wychodzi 350 ml pysznych waniliowych lodów, dokładnie tyle ile wynosi jego pojemność. Tworzywo jest odporne na temperaturę od – 40°C do +100°C. Szczelnie zamykana pokrywka chroni pożywienie niechcianymi zapachami.
Smacznego życzy
[…] W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe. […]
PolubieniePolubienie