Dla wszystkich Mam z okazji ich święta pyszny tort czekoladowy z bananowym wnętrzem i truskawkową dekoracją.
Składniki
Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm )
3 x 3 jajka
3 x 3/4 szkl mąki
3 x 1/2 szkl cukru
3 x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 x 2 łyżki kakao
Krem
660 ml śmietany 30%
3 białe czekolady
Nasączenie
1,5 cytryny
2 szkl wody
1 łyżka cukru
Dodatkowo
2 banany
ok. 100 g borówek
ok. 20 dużych truskawek
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
2. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuż przed przekładaniem tortu.
3. Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.
4. Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny.
5. Biszkopty nasączamy, przekładamy kremem a na nim układamy plastry banana. Tort smarujemy resztą kremu, dekorujemy truskawkami i borówkami.
Smacznego!
Smakowity torcik i pięknie się prezentuje 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie