Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Pyszna sałatka o wyrazistym smaku. Lekko słodką dynię przełamałam kwaśnym ogórkiem kiszonym i charakterystycznym orzechowym aromatem czarnego ryżu.

SAM_2477a

Składniki

1 szkl czarnego ryżu
3-4 łyżki marynowanej dyni
2 ogórki kiszone
4 suszone pomidory
4 łyżki kukurydzy z puszki
natka pietruszki
połowa czerwonej papryki
majonez
sól
pieprz

SAM_2488

1. Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

2. Paprykę, suszone pomidory i ogórki kroimy w drobną kostkę.

3. Kukurydzę przelewamy wodą a dynię odcedzamy z nadmiaru zalewy.

4. Składniki dokładnie łączymy z majonezem i poszatkowaną natką pietruszki.

5. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

6. Gotową sałatkę przekładamy do fioletowego silikonowego pojemnika ( 540 ml ) od Jana Niezbędnego i wstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

7. Jak widać na załączonym obrazku, pokrywka posiada, także fioletową, uszczelniającą gumkę. Zapobiega ona rozprzestrzenianiu się aromatycznego zapachu sałatki w całej lodówce. Dlatego możemy bezpiecznie przechowywać ją obok ciast czy deserów.

SAM_2486A

Smacznego życzy

Jan_Niezb_dny_logo

Advertisements