Tagi

, , , , , ,

Nieskomplikowana ale bardzo smaczna. Jej lekko kremowy smak przekonał mojego dziecko do zjedzenia trzech porcji.

SAM_2390a.JPG

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 10-15 liści szpinaku
1 puszka zielonego groszku Bonduelle
3-4 ziemniaki
przyprawa do kurczaka
1 serek topiony
2,5 l wody
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki (ewentualnie)
natka pietruszki

SAM_2402.JPG

1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie z kurczaka i oleju. Odstawiamy na godzinę.

2. Liście szpinaku myjemy, drobno szatkujemy nożem lub za pomocą malaksera. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę.

3. Zamarynowane mięso lekko podsmażamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela i liść laurowy oraz odrobinę soli.

4. Po kilku minutach od zagotowania dokładamy szpinak i ziemniaki. Gotujemy do miękkości na małym ogniu.

5. Pod koniec dodajemy opłukany zielony groszek. Jeśli zupa jest za rzadka zagęszczamy ją mąką. Dodajemy serek topiony, doprawiamy do smaku.

6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki.

SAM_2398

Smacznego życzy

bonduelle_logo_facebook

 

Reklamy