Lekkie i smaczne ciasto w sam raz na upalne dni. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców.
Składniki
ciasto ( 25 x 40 cm )
4 jajka
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szkl oleju
2 szkl mąki
1 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawkowa pianka
500 g truskawek
800 g jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
500 ml gorącej wody
dodatkowo
1 galaretka wiśniowa
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Dokładamy po łyżce jogurtu i wlewamy olej. Kiedy składniki połączą się, dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem.
2. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
3. Piankę truskawkową przygotowałam w blenderze. Najpierw jednak proponuję rozpuścić obie galaretki truskawkowe w 500 ml wrzącej wody.
4. Do kielicha wlewamy jogurt i dodajemy truskawki. Miksujemy. Łączymy z tężejącą galaretką. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
5. W 300 ml gorącej wody rozpuszczamy wiśniową galaretkę. Studzimy. Tężejącą wylewamy na piankę. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Pyszny deserek 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie