Ciasto jogurtowe z truskawkową pianką

Lekkie i smaczne ciasto w sam raz na upalne dni. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców.

SAM_7364.JPG

Składniki

ciasto ( 25 x 40 cm )
4 jajka
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szkl oleju
2 szkl mąki
1 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawkowa pianka
500 g truskawek
800 g jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
500 ml gorącej wody

dodatkowo
1 galaretka wiśniowa

SAM_7372

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Dokładamy po łyżce jogurtu i wlewamy olej. Kiedy składniki połączą się, dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem.

2. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

3. Piankę truskawkową przygotowałam w blenderze. Najpierw jednak proponuję rozpuścić obie galaretki truskawkowe w 500 ml wrzącej wody.

4. Do kielicha wlewamy jogurt i dodajemy truskawki. Miksujemy. Łączymy z tężejącą galaretką. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

5. W 300 ml  gorącej wody rozpuszczamy wiśniową galaretkę. Studzimy. Tężejącą wylewamy na piankę. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

SAM_7403

Smacznego!

3 comments

Dodaj komentarz