Tagi

, , ,

Uwielbiam piec drożdżowe ciasta w automacie. Wkładam wybrane produkty i po 2-3 godzinach wyjmuję gorącą i pachnącą drożdżówkę.

SAM_7196

Składniki

70 ml mleka
160 ml oleju
3 jajka
100 g cukru
450 g mąki
1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych
2 łyżki kakao

SAM_7188

1. Wlewamy zimne mleko do pojemnika, dodajemy olej, jajka, cukier i kakao. Na wierzch wsypujemy mąkę, w jeden róg sól a na środek pokruszone drożdże.

2. Ustawiamy automat na program słodkie wypieki ( u mnie nr 4), waga 750 g, średnio wypieczona skórka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i delikatnie usuwamy haki.

SAM_7197

Smacznego!

Reklamy