Chleb dyniowy z chia

Bardzo smaczny i zdrowy zamiennik zwykłego pszennego chleba. Pure z dyni nadaje mu wilgotności i delikatności a nasiona chia dostarczają cennych składników.

sam_0674a

Składniki

400 g mąki pszennej
400 g g pure z dyni
100 ml ciepłego mleka
15 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion chia

SAM_0698.JPG

1. Drożdże kruszymy, mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.

2. Przesianą mąkę mieszamy z solą, pure dyniowym i rozczynem. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut.

3. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej wcześniej olejem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

sam_0696

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz