Żelatynowe bańki

Żelatynowe bańki to uniwersalna dekoracja ciast, deserów lub innych potraw. Są bezsmakowe i w zasadzie służą jedynie do ozdoby ale za to w nietuzinkowy sposób można zachwycić gości a w szczególności dzieci.

SAM_1434a

Składniki

4 łyżeczki żelatyny
8 łyżeczek wody
dowolny barwnik
małe baloniki
wykałaczki

SAM_1426

1. Małe baloniki musimy nadmuchać, następnie spuszczamy powietrze do momentu uzyskania pożądanej wielkości. Dobrze zawiązujemy. Wbijamy wykałaczkę w poprzek miejsca za supełkiem. Jak widać na zdjęciu na niektórych balonikach robi się nieładna wypustka, która będzie widoczna na naszych bańkach. Dlatego najlepiej nadmuchać je maksymalnie a potem regulować wielkość. Nadmiar gumy powinien się rozciągnąć. Jeśli to nie nastąpi wybieramy inny.

20170320_151945

2. Do odmierzonej ilości wody wsypujemy żelatynę. Dodajemy wybrany barwnik, może być w proszku, żelu lub płynie. Konsystencja nie ma znaczenia. Dodajemy niewielką ilość, wtedy bańki będą lekko przeźroczyste i ładniejsze. Całość dokładnie mieszamy.

20170320_152319

3. Kiedy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia. Możemy wstawić filiżankę do mikrofalówki na 20 sekund.

20170320_153113

4. Czekamy chwilę, aż płynna żelatyna lekko przestygnie. Jeśli będzie za gorąca baloniki mogą nam popękać.  Następnie zamaczamy jeden balonik, trzymając go za końcówkę z wykałaczką i obracamy, żeby dokładnie pokryć jego powierzchnię. Czynność możemy powtórzyć, bańka będzie wtedy sztywniejsza.

20170320_154355

5. Balonik odwracamy do góry nogami aby nadmiar żelatyny nie zastygł na jego czubku. Będzie wtedy gładki i idealnie okrągły.

20170320_154428

6. Wykałaczkę wbijamy w kawałek styropianu, jabłko lub coś, co utrzyma ciężar. Zostawiamy na około 12 godzin do wyschnięcia. Z podanej porcji powinno wyjść około 6-8 sztuk. Nie polecam robienia większej ilości od razu, ponieważ żelatyna szybko zastyga. Kiedy żelatynowe bańki dobrze wyschną, odcinamy końcówkę balonika i usuwamy delikatnie pozostałości.

SAM_1176

7. Masa jest na tyle sztywna, że można ją ciąć nożyczkami. Dlatego wszelkie niedoskonałości możemy ładnie wyrównać.  Jeśli nie dodamy barwnika bański będą przeźroczyste.

SAM_1370a

3 comments

  1. Swietny pomysl.Zastanawiam sie nad jakoscia zelatyny,bo widzialam w necie prawie zypelnie przezroczyste,ciekawe,ktora marka zelatyny bylaby najlepsza.Pozdrawiam.

    Polubienie

Dodaj komentarz