Tagi

, , , , , ,

Łatwe w przygotowaniu i lekko „odchudzone” pączki. Nie zawierają jajek a główną bazą jest jogurt naturalny. Podane z ciepłym syropem migdałowym smakują wyśmienicie.

sam_0911a

Składniki

ciasto
2 szkl mąki
1 szkl jogurtu naturalnego
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
ok.4 łyżki ciepłej wody
szczypta soli

syrop migdałowy
1 szkl cukru
3/4 szkl wody
1 łyżeczka soku z cytryny
ekstrakt migdałowy
50 g zmielonych migdałów

dodatkowo
olej rzepakowy do smażenia

sam_0910a

1. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kilka minut.

2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, dodajemy jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.

3. Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

4. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku.

5. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy gęsty syrop. Na koniec łączymy go z ekstraktem i mielonymi migdałami. Ciepłym polewamy pączki.

sam_0913a

Smacznego!

Advertisements