Szczypanki z farszem twarogowym

Ciasteczka na nietypowym spodzie z aromatycznym farszem. Kardamon i skórka pomarańczowa sprawiają, że ser nabiera całkiem nowego smaku.

sam_0786a

Składniki

ciasto
250 g mąki
3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
ok. 3/4 szkl wody

farsz
250 g białego sera
2 żółtka
2 łyżki mąki
ok. 4 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast

dodatkowo
czekolada

SAM_0799.JPG

1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło.

2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy.

3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk.

4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki.

5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut.

6. Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą.

sam_0790

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz