Ciasteczka na nietypowym spodzie z aromatycznym farszem. Kardamon i skórka pomarańczowa sprawiają, że ser nabiera całkiem nowego smaku.
Składniki
ciasto
250 g mąki
3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
ok. 3/4 szkl wody
farsz
250 g białego sera
2 żółtka
2 łyżki mąki
ok. 4 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast
dodatkowo
czekolada
1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło.
2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy.
3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk.
4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki.
5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut.
6. Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
ale fajne:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie