Ciasto jogurtowe z mandarynkami

Lekkie i orzeźwiające ciasto na bazie jogurtu. Królują w nim mandarynki skąpane w lekkim syropie a galaretki utrzymują zwartą całość.

SAM_5816

Składniki

ciasto ( forma 25 x 40 cm )
4 jajka
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szkl oleju
2 szkl mąki
1 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo
800 g jogurtu greckiego
2 puszki mandarynek w lekkim syropie
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki brzoskwiniowe

SAM_5836

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Dokładamy po łyżce jogurtu i wlewamy olej. Kiedy składniki połączą się dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem.

2. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy około 30  minut w 180 stopniach. Studzimy.

3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Tężejącą łączymy z jogurtem greckim. Wylewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki.

4. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600 ml wody.

5. Mandarynki odcedzamy, układamy na masie jogurtowej. Zalewamy tężejącymi galaretkami. Ponownie wstawiamy do lodówki.

6. Żeby obniżyć koszt przygotowania ciasta polecam użyć świeżych mandarynek. Musimy wtedy obrać je również z białych błonek i usunąć pestki. Efekt zakalca to wynik wylewania za rzadkiej galaretki na wierzch.

SAM_5824

Smacznego!

 

3 comments

Dodaj komentarz