Lekkie i orzeźwiające ciasto na bazie jogurtu. Królują w nim mandarynki skąpane w lekkim syropie a galaretki utrzymują zwartą całość.
Składniki
ciasto ( forma 25 x 40 cm )
4 jajka
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szkl oleju
2 szkl mąki
1 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
800 g jogurtu greckiego
2 puszki mandarynek w lekkim syropie
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki brzoskwiniowe
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Dokładamy po łyżce jogurtu i wlewamy olej. Kiedy składniki połączą się dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem.
2. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Tężejącą łączymy z jogurtem greckim. Wylewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki.
4. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600 ml wody.
5. Mandarynki odcedzamy, układamy na masie jogurtowej. Zalewamy tężejącymi galaretkami. Ponownie wstawiamy do lodówki.
6. Żeby obniżyć koszt przygotowania ciasta polecam użyć świeżych mandarynek. Musimy wtedy obrać je również z białych błonek i usunąć pestki. Efekt zakalca to wynik wylewania za rzadkiej galaretki na wierzch.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Super ciacho 🙂 bardzo takie lubię 🙂
PolubieniePolubienie
dziękuję bardzo 🙂
PolubieniePolubienie