Lekka sałatka w sam raz na drugie śniadanie do pracy. Mozzarella to uniwersalny ser, który wyśmienicie smakuje w połączeniu także z owocami. Całość dopełnia lekki sos jogurtowo- wiśniowy i jadalne bratki.
Składniki
mix sałat
gruszki w zalewie lub jedna świeża
1 mozzarella
1/4 szkl jogurtu naturalnego
3 łyżki wiśni z soku
jadalne bratki
nasiona chia
sok z cytryny
pojemnik silikonowy składany 800 ml Jan Niezbędny
1. Sałatkę przygotowałam bezpośrednio w silikonowym pojemniku, w pięknym, wiosennym kolorze od Jana Niezbędnego.
2. Na jego dnie układamy dowolną ilość mixu sałat. Mozzarellę kroimy w plastry.
3. Jeżeli używamy świeżej gruszki usuwamy z niej gniazdo nasienne, kroimy również w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki układamy na przemian na sałacie.
4. Jogurt i wiśnie z soku miksujemy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Takim sosem polewamy sałatkę. Posypujemy nasionami chia i dekorujemy jadalnymi bratkami oraz pozostałymi wiśniami.
5. Pudełko z sałatką zamykamy i zabieramy ze sobą do pracy, na piknik czy wstawiamy do lodówki. Jego kształt i kolorystyka z pewnością zaciekawią dzieci i po kryjomu będą sięgać po jego zawartość.
6. Dlatego zachęcam do przygotowania zdrowej sałatki czy przekąski i chowania do takich pojemników. Możliwość składania pozwala na łatwe przechowywanie co jest dodatkową ich zaletą.
Smacznego życzy
[…] W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami. […]
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie