Tagi

, , , ,

Wiosna nareszcie dopisała. To idealna pora na zorganizowanie grilla lub pikniku. Do wiosennych potraw czy deserów najlepiej pasuje ulubione wino lub nalewka. Polecam tą z pigwy. Jest bardzo aromatyczna i smaczna.

20170517_180641a

Składniki

2 kg pigwy

1 kg cukru

750 ml wódki

250 ml spirytusu

20170517_180512

1. Owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Puszczą wtedy więcej soku.

2. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Nakrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni.

3. Następnie dolewamy alkohol, zakręcamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy.

4. Nalewkę odcedzamy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 4-5 miesięcy.

5. Na najbliższym grillu będzie smakowała wybornie. Jej woń z pewnością zachęci wszelkie owady do siadania na kieliszkach lub „pływania” w nich. Firma Tarka i Miarka ma na to doskonałe rozwiązanie: kieliszek piknikowy do wina.

6. To bardzo oryginalny i funkcjonalny gadżet. Jest wykonany z plastiku co ułatwia transport a szczelna pokrywka chroni zawartość przed rozlaniem. Doskonale sprawdzi się także przy wietrznej pogodzie. Podwójne ścianki na długo utrzymają stałą temperaturę.

20170517_175943

Smacznego życzy

Advertisements