Tagi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Szybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy.

SAM_1689A.JPG

 Składniki
2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie
200 g miękkiego masła
200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
1/2 szkl startego razowego chleba
kilka suszonych śliwek
1/4 szkl orzechów włoskich
migdały Targroch
suszona żurawina
dżem truskawkowy
chipsy kokosowe Targroch 

polewa
1/4 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1,5 łyżki wody
3 łyżki cukru

20170413_150851.jpg
1. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi.

2. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki.

3. Kiedy całość dobrze stężeje robimy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż połączą się. Gotową polewą dekorujemy mazurka.

4. Na wierzchu układamy chipsy kokosowe i migdały.

20170413_150823
Smacznego życzy
logo_cukrynyskie-250x306
tar-groch-fil_logo
Advertisements