Tagi

, , , , , , ,

Moja Wielkanoc nie może się obyć bez paschy. W tym roku przygotowałam kakaową z bakaliami. Jest puszysta i pyszna.

20170415_150525a

Składniki

500 g tłustego białego sera
1/2 kostki miękkiego masła
1/3 szkl śmietany 30 %
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
kilka migdałów
3 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek
1/3 szkl orzechów

SAM_1769

1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Na koniec wsypujemy kakao.

2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją objętość. Powinna być puszysta i lekka. Na koniec dodajemy bakalie i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę.

3. Całość przekładamy do odpowiedniej wielkości salaterki lub innego naczynia wyłożonego gazą. Dociskamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki na noc.

4. Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy na talerz i dekorujemy bakaliami, migdałami, żelkami lub innymi słodkościami.

SAM_1767

Smacznego!

Reklamy