Tagi

, , , , , ,

Firma Tradismak podarowała mi zestaw „Singiel” do wyrobu domowych wędlin. To jest mój pierwszy produkt z szynkowaru. Kompletnie nie wiedziałam, jak się do tego zabrać, dlatego powstał nieskomplikowany przepis na mielonkę. Jest lekko pikantna i bardzo aromatyczna.

SAM_1156

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

1 łyżeczka przyprawy Szeherezada S firmy Tradismak

1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej firmy Tradismak

3-4 pomidory suszone

ok. 1/4 szkl bulionu warzywnego lub wody

sól do smaku

SAM_1151

1. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.

2.Wsypujemy przyprawę i żelatynę.

3. Dolewamy bulion i dopiero doprawiamy mięso solą.

4. Dokładnie mieszamy składniki.

5. Przekładamy masę do umytego szynkowaru.

6. Nakładamy podkładkę dociskową, i domykamy klamrą.

7. Na dno dużego garnka wkładamy ścierkę lub metalową podkładkę! Jest to konieczne aby uniknąć przypalenia lub trudności przy wyjmowaniu. 

8. Wlewamy wodę, powinna sięgać do 1 cm poniżej wysokości naczynia.

9. Szynkowar wkładamy dopiero, kiedy woda zacznie wrzeć.

10. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 60 minut.

11. Kontrolujemy temperaturę wody, nie powinna przekroczyć 90° C natomiast farszu 71° C.

12. (Termometr wbijamy w otwór znajdujący się w podkładce dociskowej.)

13.  Po zakończeniu gotowania wyjmujemy praskę ale nie otwieramy!

14. Odstawiamy w chłodne miejsce na mniej więcej 10 godzin.

15. Ostatni krok to wyjęcie gotowego wyrobu. W tym celu zdejmujemy klamrę i układamy szynkowar w zlewie do góry nogami.

16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz.

17.  Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki.

SAM_1155a

Smacznego życzy

logo

Reklamy