Tagi

, , , , , , , , , ,

Pyszne danie prosto z piekarnika. Mięso i warzywa otulone delikatną sojową pierzynką doskonale nadają się na świąteczny obiad.

SAM_1165a

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 szkl marchewki z groszkiem
kilka różyczek brokuła
przyprawa do kurczaka
olej

sojowa pierzynka
1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1 gałązka selera naciowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry
1 ząbek czosnku
papryka słodka w proszku
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
sól

SAM_1173

1. Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy z przyprawie do kurczaka wymieszanej z odrobiną oleju.

2. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania.

3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.)

4. Soję, parmezan, jogurt, czosnek i pokrojony seler naciowy wkładamy do malaksera. Miksujemy. Doprawiamy pozostałymi przyprawami.

5. Na koniec dodajemy ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku.

6. Powstałą masa zalewamy mięso z warzywami.

7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut.

8. Gotowe danie możemy posypać czarnym sezamem, natką pietruszki lub innymi dodatkami.

SAM_1171

Smacznego życzy

tar-groch-fil_logo

Advertisements