Tagi

, , , , , , , , ,

Smaczny i ciekawy deser nie tylko dla dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość.

20170320_100249

Składniki

250 g sera ricotta
3 łyżeczki mąki kokosowej firmy Targroch
4 kostki białej lub innej czekolady
1 szkl suszonych śliwek firmy Targroch
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki brązowego cukru
jagody goi
wiórki kokosowe

20170320_100428

1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem.

2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm.

3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek.

4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają.

5. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała.

6. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.

20170320_100232

Smacznego życzy

tar-groch-fil_logo

Reklamy