Tagi

, , ,

Pyszny dżem o intensywnym wiśniowym smaku. Wzbogaciłam go sokiem powstałym po drylowaniu owoców.

SAM_7706a

Składniki

1 kg wydrylowanych wiśni

1 szkl soku z wiśni

1,5 szkl cukru

SAM_7696

1. Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, dosypujemy cukier.

2. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.

3. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wydrylowane wiśnie.

4. Gotujemy na średnim ogniu 20-2 minut.

5. Czas uzależniony jest od wielkości i soczystości owoców. Gorący dżem przekładamy do umytych słoików, zakręcamy wieczka.

6. Pasteryzujemy w piekarniku ( 90 stopni ) lub garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut.

SAM_7700a

Smacznego!

 

Advertisements