Pyszny dżem o intensywnym wiśniowym smaku. Wzbogaciłam go sokiem powstałym po drylowaniu owoców.
Składniki
1 kg wydrylowanych wiśni
1 szkl soku z wiśni
1,5 szkl cukru
1. Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, dosypujemy cukier.
2. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.
3. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wydrylowane wiśnie.
4. Gotujemy na średnim ogniu 20-2 minut.
5. Czas uzależniony jest od wielkości i soczystości owoców. Gorący dżem przekładamy do umytych słoików, zakręcamy wieczka.
6. Pasteryzujemy w piekarniku ( 90 stopni ) lub garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut.
Smacznego!
Obowiązkowa pozycja w piwiniczce 🙂
PolubieniePolubienie
Tak samo jest u mnie 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie