Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem

Sposób na pyszną przekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym.

sam_0820

Składniki

1 kg mąki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
ok. 1 szkl ciepłej wody
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli

farsz
ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem firmy Bonduelle
1/2 szkl startego parmezanu

sam_0839

1. Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Kiedy wyrosną dodajemy je do pozostałej przesianej mąki. Dosypujemy sól i dokładamy masło.

3. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę.

4. Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka.

5. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem.

6. Mocno zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

7. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik.

8. Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia.

sam_0841

Smacznego życzy

bonduelle_61859

1 comments

Dodaj komentarz