Sposób na pyszną przekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym.
Składniki
1 kg mąki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
ok. 1 szkl ciepłej wody
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
farsz
ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem firmy Bonduelle
1/2 szkl startego parmezanu
1. Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Kiedy wyrosną dodajemy je do pozostałej przesianej mąki. Dosypujemy sól i dokładamy masło.
3. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę.
4. Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka.
5. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem.
6. Mocno zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
7. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik.
8. Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia.
Smacznego życzy
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie