Tagi

, , ,

Kiedy zabierałam się za przygotowanie tych oponek nie sadziłam, że coś z tego wyjdzie. Ciasto bez jajek a zamiast mleka ciepła woda? Na pewno nie będą smaczne. Okazało się jednak, że takie oszczędne oponki, wchłaniają o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia i smakują znakomicie.

SAM_0722.JPG

Składniki

1 kg mąki
30 g drożdży
3 łyżki cukru
ok. 1 szkl ciepłej wody
125 g miękkiego masła
2 łyżki nasion chia
olej do smażenia
cukier puder do posypania

sam_0711

1. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy.

2. Dodajemy około 2 łyżki mąki. Zaczyn powinien być gęsty jak śmietana. Odstawiamy go w ciepłe miejsce.

3. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej masło, nasiona chia oraz wyrośnięty zaczyn.

4. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.

5. Kiedy będzie gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki.

6. Ja użyłam foremki w kształcie kwiatka.

7. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu.

8. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy.

9. Kiedy oponki przestygną odsypujemy je cukrem pudrem.

SAM_0726a.JPG

Smacznego!

Reklamy