Kiedy zabierałam się za przygotowanie tych oponek nie sadziłam, że coś z tego wyjdzie. Ciasto bez jajek a zamiast mleka ciepła woda? Na pewno nie będą smaczne. Okazało się jednak, że takie oszczędne oponki, wchłaniają o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia i smakują znakomicie.
Składniki
1 kg mąki
30 g drożdży
3 łyżki cukru
ok. 1 szkl ciepłej wody
125 g miękkiego masła
2 łyżki nasion chia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy.
2. Dodajemy około 2 łyżki mąki. Zaczyn powinien być gęsty jak śmietana. Odstawiamy go w ciepłe miejsce.
3. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej masło, nasiona chia oraz wyrośnięty zaczyn.
4. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.
5. Kiedy będzie gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki.
6. Ja użyłam foremki w kształcie kwiatka.
7. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu.
8. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy.
9. Kiedy oponki przestygną odsypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Śliczne i smakowite 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie