Tagi

, , , , ,

Szpinak i pokrzywa posiadają mnóstwo witamin. Zarówno jedno jak i drugie charakteryzują się specyficznym smak. Spaghetti, które z nich przygotowałam jest ciekawe i oryginalne.

SAM_1582

Składniki:

150 g świeżego szpinaku
50 g liści pokrzywy
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka śmietany 18%
pieprz kolorowy
sól
makaron spaghetti
1 łyżka masła
ewentualnie parmezan

SAM_1575

1. Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku. Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem.

2. Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem.

SAM_1586

Smacznego!

Reklamy