Złocisty kurczak faszerowany

Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. To doskonała propozycja na świąteczny obiad lub rodzinną uroczystość.

sam_0441

Składniki

1 kurczak około 1,5 kg
500 g mielonej wieprzowiny
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka papryka słodkiej w proszku
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do kurczaka

sam_0433

1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki.

2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem.

3. Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju z przyprawą. Nakładamy farsz, dokładnie wypełniając wszystkie otwory. Za pomocą igły i nitki zaszywamy kurczaka wzdłuż grzbietu.

4. Nacieramy całe mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

5. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki.

6. Z powstałego, po pieczeniu mięsa, wywaru możemy przygotować sos. Przelewamy go do garnka, zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek.

sam_0448

Smacznego! 

 

3 comments

Dodaj komentarz