Meksykańsko- włoskie połączenie z dodatkiem indyka to wyśmienita propozycja na sylwestrowe danie. Lazania z chili con carne ma ciekawy i wyrazisty smak.
Składniki
10 płatów makaronu do lazanii
1 puszka chili con carne firmy Bonduelle
1 pierś z indyka
1 puszka pomidorów krojonych
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
żółty ser
olej
keczup ( z dyni lub cukinii )
2 łyżki zielonego groszku z puszki
1. Pierś z indyka kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty czosnek. Po chwili dokładamy mięso, kiedy się odpowiednio zrumieni wlewamy pomidory.
3. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż nadmiar wody odparuje .
4. Dno keksówki smarujemy olejem, kładziemy dwa płaty makaronu.
5. Wykładamy połowę zawartości patelni, przykrywamy makaronem i połową chili con carne, następnie znów makaron, reszta mięsa, makaron i chili con carne.
6. Kładziemy ostatnie dwa płaty, smarujemy je keczupem.
7. Układamy kilka plastrów żółtego sera bądź startego na tarce.
8. Lazanię posypujemy zielonym groszkiem i zapiekamy około 40 minut w 200 stopniach.
9. Możemy użyć ugotowanego wcześniej indyka a ser dodać także do środka potrawy.
Smacznego życzy
Prezentuje się smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Dzięki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba