Lazania chili con carne z indykiem

Meksykańsko- włoskie połączenie z dodatkiem indyka to wyśmienita propozycja na sylwestrowe danie. Lazania z chili con carne ma ciekawy i wyrazisty smak.

SAM_0212a.JPG

Składniki

10 płatów makaronu do lazanii
1 puszka chili con carne firmy Bonduelle
1 pierś z indyka
1 puszka pomidorów krojonych
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
żółty ser
olej
keczup ( z dyni lub cukinii )
2 łyżki zielonego groszku z puszki

SAM_0208.JPG

1. Pierś z indyka kroimy w kostkę.

2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty czosnek. Po chwili dokładamy mięso, kiedy się odpowiednio zrumieni wlewamy pomidory.

3. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż nadmiar wody odparuje .

4. Dno keksówki smarujemy olejem, kładziemy dwa płaty makaronu.

5. Wykładamy połowę zawartości patelni, przykrywamy makaronem i połową chili con carne, następnie znów makaron, reszta mięsa, makaron i chili con carne.

6. Kładziemy ostatnie dwa płaty, smarujemy je keczupem.

7. Układamy kilka plastrów żółtego sera bądź startego na tarce.

8. Lazanię posypujemy zielonym groszkiem i zapiekamy około 40 minut w 200 stopniach.

9. Możemy użyć ugotowanego wcześniej indyka a ser dodać także do środka potrawy.

SAM_0220.JPG

Smacznego życzy

bonduelle_61859

 

 

2 comments

Dodaj komentarz