Tort myszka Miki

Tort urodzinowy dla małego Maksia, fana myszki Miki.

SAM_7035

Składniki

Biszkopt x 3 ( 21 cm )
3 x 2 jajka
3 x 2/3 szkl mąki
3 x 1/3 szkl cukru
3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 x 1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem
500 ml śmietanki 30%
1,5 czekolady białej
1 czekolada deserowa

Poncz
1,5 cytryny
3 szkl wody
2 łyżki cukru

Krem maślany
1 miękka margaryna lub masło
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo
1/2 brzoskwiń z puszki
masa cukrowa
barwniki spożywcze

 

SAM_7039

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.

2. Śmietanę dzielimy na pół. Obie części gotujemy na mniejszym ogniu uważając, aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do jednej białą, do drugiej deserową. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Kiedy ostygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.

3. Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia.

4. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem.

5. Jeden biszkopt nasączamy, smarujemy ciemnym kremem, układamy na nim część pokrojonych w kostkę brzoskwiń, nakładamy drugi biszkopt, również nasączamy, smarujemy jasnym kremem, układamy pozostałe brzoskwinie. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który jedynie nasączamy.

6. Tort smarujemy kremem maślanym i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzin ę.

7. Schłodzony dekorujemy masą cukrową. Proponuję znacznie wcześniej wykonać figurkę myszki Miki aby dobrze wyschła.

SAM_7043

Smacznego!

 

 

3 comments

Dodaj komentarz