Bardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i gorzka polewa.
Składniki
ciasto (blacha kwadratowa 22 x 22 lub tortownica 21 cm)
5 jajek
1 szklanka kisielu wiśniowego ( 4 szt. )
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
1/2 l mleka
1 szkl cukru
25 dag masła
4 łyżki kaszy manny
2 łyzki kakao
ekstrakt migdałowy
polewa
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżki wody
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Powoli wsypujemy kisiel a na końcu proszek. Pieczemy w 180 stopniach około 30 – 40 minut. Możemy również podzielić ciasto na trzy równe części i upiec każdą osobno.
2. Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy odmierzoną ilość kaszy manny. Gotujemy, aż zgęstnieje, mieszając dość często. Zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z kakao, stopniowo dodajemy kaszę i ekstrakt migdałowy.
3. Ciasto przecinamy na trzy części. Przekładamy kremem.
4. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy ciągle mieszając. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Wygląda przepysznie 🙂 Jeszcze nie robiłam kakaowego kremu z kaszy manny, zawsze biały 🙂
PolubieniePolubienie
Gosiu pyszne ciasto 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Asiu 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie