Dzidziuś

Bardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i gorzka polewa.

SAM_6976

Składniki

 

ciasto (blacha kwadratowa 22 x 22 lub tortownica 21 cm)
5 jajek
1 szklanka kisielu wiśniowego ( 4 szt. )
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
1/2 l mleka
1 szkl cukru
25 dag masła
4 łyżki kaszy manny
2 łyzki kakao
ekstrakt migdałowy

polewa
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżki wody

SAM_6980

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Powoli wsypujemy kisiel a na końcu proszek. Pieczemy w 180 stopniach około 30 – 40 minut. Możemy również podzielić ciasto na trzy równe części i upiec każdą osobno.

2. Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy odmierzoną ilość kaszy manny. Gotujemy, aż zgęstnieje, mieszając dość często. Zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z kakao, stopniowo dodajemy kaszę i ekstrakt migdałowy.

3. Ciasto przecinamy na trzy części. Przekładamy kremem.

4. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy ciągle mieszając. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

SAM_6984

Smacznego!

 

4 comments

Dodaj komentarz