Tagi

, , , , ,

Bardzo smaczne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe „niebo w gębie”.

13223565_1736184766653372_1900663349_o

Składniki

biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 )
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 szkl orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
400 g miękkiego masła
4 jajka
1 l mleka
1 szkl cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe

polewa czekoladowa
250 g margaryny
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
1-2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy

bita śmietana
2 szt śmietany w proszku śnieżki
400 ml mleka
1 łyżka żelatyny
2-3 łyżki gorącej wody

dodatkowo
ok. 2-4 kieliszki wódki
ok. 500 ml wody
ok. 2 opakowania herbatników
kawałek czekolady

13230694_1736184586653390_914983751_o

1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i na końcu rozdrobnione orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

2. 750 ml mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe 250 ml mieszamy z obiema mąkami i całymi jajkami. Mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Kiedy budyń będzie gęsty wylewamy go na talerz i studzimy.

3. Miękkie masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.

4. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy aby przestygła i zgęstniała.

5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Pod koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Ten etap wykonujemy dopiero na samym końcu.

6. Biszkopt nasączamy obficie wódką wymieszaną z wodą. Wykładamy połowę kremu i połowę polewy czekoladowej. Układamy herbatniki, drugą część kremu, ponownie herbatniki, resztę polewy, ostatnią warstwę herbatników, którą nasączamy. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i startą czekoladę.

7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

13241595_1736184763320039_4528121_o

Smacznego!

Reklamy