Jedno z moich ulubionych ciast. W dzieciństwie bardzo rzadko miałam okazję rozkoszować się jego smakiem, ponieważ moja mama nie przepada za nim. Dlatego teraz staram się piec je częściej.
Składniki
ciasto
1 szkl wody
1 szkl mąki
125 g margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
500 ml mleka
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
2 cukry waniliowe
250 g masła
3 żółtka
1. Wodę gotujemy z margaryn ą.
2. Na wrzącą wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
3. Gładkie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
4. Następnie ucieramy je dodając stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.
5. Ciasto rozkładamy równo do dwóch form o wymiarach 25 x 40 cm.
6. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut.
7. Z odmierzonej porcji mleka odlewamy 3/4 szkl i mieszamy z obiema mąkami oraz żółtkami.
8. Pozostałe gotujemy z cukrami.
9. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę i gotujemy ciągle mieszając.
10. Gotowy budyń wylewamy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
11. Miękkie masło ucieramy.
12. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
13. Gotowym kremem przekładamy ciasto i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
A dla mnie karpatka to właśnie smak dzieciństwa, chyba najczęściej pieczone wtedy przez moją Mamę ciasto, pofałdowane, z ogromną ilością kremu… rozmarzyłam się 🙂 Teraz już niestety rzadko na naszym stole 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu chyba przejadłaś się nią w dziecinstwie 😉 Ja nadrabiam niedosyt ale tylko wtedy, jak rodzinka złoży zamówienie na karpatke.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie