Piernik staropolski

Bardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość.

SAM_4765

Składniki

500 g mąki
250 g miodu
1 szkl cukru
150 g masła
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 szkl mleka
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
szczypta soli
50 g posiekanych orzechów
25 g skórki pomarańczowej
25 g rodzynek
1 gorzka czekolada
1/2 mlecznej czekolady

SAM_4757

1. Do garnka wkładamy miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy tylko do rozpuszczenia.

2. Sodę rozpuszczamy w mleku.

3. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wystudzoną mieszaninę, bakalie oraz jajka. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.

4. Przykrywamy je ściereczką i wkładamy do lodówki na 2 tygodnie.

5. Po tym czasie przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.

6. Kiedy ciasto przestygnie dekorujemy je rozpuszczoną gorzką czekoladą. Z białej robimy wzorki.

SAM_4766

Smacznego!

3 comments

Dodaj komentarz