Bardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość.
Składniki
500 g mąki
250 g miodu
1 szkl cukru
150 g masła
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 szkl mleka
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
szczypta soli
50 g posiekanych orzechów
25 g skórki pomarańczowej
25 g rodzynek
1 gorzka czekolada
1/2 mlecznej czekolady
1. Do garnka wkładamy miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy tylko do rozpuszczenia.
2. Sodę rozpuszczamy w mleku.
3. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wystudzoną mieszaninę, bakalie oraz jajka. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
4. Przykrywamy je ściereczką i wkładamy do lodówki na 2 tygodnie.
5. Po tym czasie przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
6. Kiedy ciasto przestygnie dekorujemy je rozpuszczoną gorzką czekoladą. Z białej robimy wzorki.
Smacznego!
Uwielbiam pierniki , Twój Gosiu wygląda przepysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo, jeszcze trochę zostało 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie