Nadziewane obwarzanki

Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa.

SAM_4870

Składniki

ciasto
4 szkl mąki
1-1,5 szkl śmietany 18%
1/3 kostki margaryny
50 g drożdży
1/4 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru

farsz
500 g kiszonej kapusty
1 szkl suszonych grzybów
1 cebula
sól
pieprz

dodatkowo
1 jajko
mak do posypania

SAM_4863

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i około 2 łyżkami mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.

2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, śmietanę, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.

3. Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Gotujemy do miękkości.

4. Kapustę płuczemy, również gotujemy do miękkości. Odciskamy z nadmiaru wody i mielimy przez maszynkę razem z grzybami i cebulą.

5. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

6. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm.

7. Na środek kładziemy farsz, możliwie jak najwięcej. Składamy wzdłuż długości, delikatnie zlepiamy brzegi. Następnie łączymy oba końce doklejając i ewentualnie dokładamy jeszcze odrobinę farszu aby obwarzanki były równe.

8. Odwracamy je ” do góry nogami” i robimy dookoła małą falbankę. Gotowe obwarzanki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

9. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

SAM_4857

Smacznego!

Dodaj komentarz