Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. Smakuje wybornie, jest pożywny.

SAM_2883

Składniki

4-5 ziemniaków
1/4 dyni
1 cebula
1 marchewka
300 g mielonej wieprzowiny ( wołowiny )
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
3/4 łyżeczki kminku
1/2 szkl kukurydzy ( mrożonej lub z puszki )
1/2 szkl groszku ( mrożonego lub z puszki )
sól
pieprz biały
papryka słodka w proszku
1,5 szkl wody
2 łyżki oliwy

Dodatkowo
4 jajka

SAM_2889

1. Ziemniaki, marchewkę i dynię ( najlepiej bez skórki ) kroimy w kostkę ( 2 x 2 cm). Zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości.

2. Cebulę i czosnek kroimy z drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso.

3. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującymi się warzywami.

4. Kiedy dynia z ziemniakami odrobinę się rozgotują dodajemy groszek z kukurydzą. Najlepiej mrożone ale w ostateczności mogą być z puszki

5. Gulasz doprawiamy białym pieprzem, oregano, kminkiem i słodką papryką w proszku.

6. Potrawę podajemy z sadzonym jajkiem.

SAM_2884

Smacznego!

Dodaj komentarz