Tagi

, , , , , ,

Tort był prezentem dla pań przedszkolanek. Motyw ołówków pojawił się również przy bukietach jako symbol. Niespodzianka była wielkim zaskoczeniem i osłodą tego święta.

SAM_2832

Składniki

Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm)
3x 3 jajka
3x 3/4 szkl mąki
3x 1/2 szkl cukru
3x 2 łyżeczki kakao
3x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
500 ml śmietany 36%
2 mleczne czekolady

Nasączenie
2 cytryny
2,5 szkl wody
3 łyżki cukru

Dodatkowo
dżem z żurawiny
ok. 1/3 szkl pokruszonych ciemnych biszkoptów
kwiatki i motylki z masy cukrowej
ok. 30 szt ciastek ołówków

SAM_2815

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Stopniowo dosypujemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Biszkopty pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Śmietanę gotujemy. Do gorącej dodajemy połamane czekolady, mieszamy. Wystudzone wstawiamy do lodówki na noc.

2. Ubijamy na sztywno przed przekładaniem tortu. Cytryny obieramy i kroimy w plastry. Zalewamy wodą z cukrem i gotujemy 10 minut. Przecedzamy i studzimy.

3. Biszkopty obficie nasączamy, smarujemy dżemem żurawinowym i częścią kremu. Resztę rozkładamy na całym torcie. Wstawiamy do lodówki.

4. Ciasteczka ołówki układamy dookoła tortu. Na wierzchy równomiernie rozsypujemy okruchy i rozkładamy cukrowe kwiatki z motylkami.

Smacznego!

Reklamy