Przebiegły naleśnik

Naleśniki w finezyjnym wydaniu. Doskonałe, lekkie i smaczne. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie by mile zaskoczyć rodzinę.

SAM_6171

Składniki

Ciasto na około 10 naleśników
1 jajko
3 żółtka
1,5 szkl mąki
1,5 szkl mleka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie
200 g twarogu półtłustego
1 łyżka cukru pudru
1/2 szkl zmiksowanych truskawek

Krem kakaowy
400 ml mleka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
100 g margaryny

Mus truskawkowy
ok 1 szkl zmiksowanych truskawek
1 galaretka truskawkowa
400 ml wody

SAM_6164

1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, żółtka, cukier oraz wanilię. Mieszamy do połączenia składników i stopniowo dodajemy mąkę. Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki.

2. Twaróg łączymy z cukrem i zmiksowanymi truskawkami. Smarujemy każdy naleśnik i zwijamy w rurkę. Układamy jeden obok drugiego w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeden lub dwa dzielimy na mniejsze kawałki i wypełniamy puste miejsca tak, aby całe dno było zakryte.

3. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kakao. Kiedy wystygnie ucieramy go z margaryną. Musi mieć dużą zawartość tłuszczu bo inaczej krem się zważy, tak jak u mnie się stało. Przekładamy go do dekoratora i robimy dowolne wzorki na naleśnikach.

4. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Do tężejącej dodajemy zmiksowane truskawki. Ostrożnie wylewamy truskawkowy mus na krem i wstawiamy do lodówki.

SAM_6181

Smacznego!

5 comments

Dodaj komentarz