Tagi

, ,

Sezon truskawkowy już niebawem. Osobiście nie mogę się go doczekać, dlatego proponuję naleśniki z serem i truskawkami w niebanalnej formie. Smażenie kilkunastu sztuk zastąpiłam upieczeniem jednego i podaniem go jako rolady.

SAM_6027

Składniki:

4 jajka

3/4 szkl mąki

3/4 szk mleka

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Farsz:

200 g białego sera półtłustego

3-4 łyżki śmietany 18%

2 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

ok. 6 truskawek

SAM_6017

1. Ciasto przygotowujemy podobnie jak biszkopt. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder i po jednym żółtku. Powoli wlewamy mleko, ciągle ubijając, stopniowo dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Odstawiamy ciasto na kilka minut.

2. W tym czasie formę o wymiarach 25×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok 15 minut. Powinno trochę urosnąć i delikatnie przyrumienić się.

3. Do miski wkładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier puder oraz waniliowy. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Nakładamy serową masę na upieczony, jeszcze ciepły, naleśnik oraz pokrojone w drobną kostkę truskawki. Zawijamy w roladę i zostawiamy na chwilę. Podajemy posypaną cukrem pudrem.

SAM_6016

Smacznego!

Reklamy