Wiosenna sałatka z zielonym sosem

Lekka i pożywna sałatka z sosem na bazie szpinaku. Przygotujemy ją bezpośrednio na talerzu. SAM_0261 Składniki:

2 liście sałaty lodowej

1 jajko

1 nieduży pomidor

2 rzodkiewki

2 plastry sera feta

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos:

1 kostka mrożonego szpinaku

1 mały ząbek czosnku

1 łyżka jogurtu greckiego

sól himalajska różowa

kolorowy pieprz

gałka muszkatołowa mielona

kilka kropli soku z cytryny

SAM_0262 1.  Z podanych składników przygotujemy jedną porcję sałatki.

2. Jajko gotujemy na półmiękko. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Bezpośrednio na talerzu układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową.

3. Jajko oraz pomidora kroimy w ósemki. Układamy na przemian. Następnie pokrojone w kostkę rzodkiewki oraz fetę. Całość posypujemy szczypiorkiem.

4. Kostkę szpinaku rozmrażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz jogurt grecki. Dokładnie mieszamy.

5. Doprawiamy solą himalajską, kolorowym pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny. Dla amatorów wyrazistych smaków polecam dodać więcej soku. Tak przygotowany sos rozprowadzamy na sałatce.

SAM_0263

Smacznego! 

Dodaj komentarz