Lekka i pożywna sałatka z sosem na bazie szpinaku. Przygotujemy ją bezpośrednio na talerzu. Składniki:
2 liście sałaty lodowej
1 jajko
1 nieduży pomidor
2 rzodkiewki
2 plastry sera feta
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
1 kostka mrożonego szpinaku
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu greckiego
sól himalajska różowa
kolorowy pieprz
gałka muszkatołowa mielona
kilka kropli soku z cytryny
1. Z podanych składników przygotujemy jedną porcję sałatki.
2. Jajko gotujemy na półmiękko. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Bezpośrednio na talerzu układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową.
3. Jajko oraz pomidora kroimy w ósemki. Układamy na przemian. Następnie pokrojone w kostkę rzodkiewki oraz fetę. Całość posypujemy szczypiorkiem.
4. Kostkę szpinaku rozmrażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz jogurt grecki. Dokładnie mieszamy.
5. Doprawiamy solą himalajską, kolorowym pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny. Dla amatorów wyrazistych smaków polecam dodać więcej soku. Tak przygotowany sos rozprowadzamy na sałatce.