Tagi

, , , , ,

Delikatne i aromatyczne ciasto. Nawet w połączeniu z bitą śmietaną nie jest za słodkie. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi malinami. SAM_6566 Składniki:

500 ml jasnego piwa

3 łyżki kakao

2 łyżeczki przyprawy korzennej

2 jajka

1 szkl cukru

100 g masła

2 szkl mąki

1 1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

śmietana 30 % (użyłam 47%)

2 łyżki cukru pudru

maliny do dekoracji

SAM_6558 1. Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy masło oraz kakao i gotujemy na średnim ogniu. Dosypujemy cukier i podgrzewamy całość do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy przyprawę korzenną. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. W jednej misce przesiewamy mąkę z sodą i solą. Do drugiej wbijamy dwa jajka, miksujemy dolewając piwną mieszankę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Możemy użyć też większej , wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie. Pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na pół. Przekładamy większą częścią bitej śmietany. Resztę wykładamy na wierzch i dekorujemy świeżymi malinami.

SAM_6561

Smacznego!


Advertisements