Tagi

,

Prosty, tani i pyszny przysmak mojego dzieciństwa. Te placki są uniwersalne. Wspaniale smakują z dżemem jak i wytrawnymi dodatkami. Zachęcam do spróbowania.

SAM_0404 Składniki:

500 g mąki

300 g śmietany 18%

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1-2 łyżki cukru

1 jajko

1 żółtko

olej lub smalec do smażenia

SAM_0415

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Sodę rozpuszczamy w łyżeczce ciepłej wody. Dodajemy do pozostałych składników.

2.  Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Formujemy wałek.

3.  Nożem odkrawamy kromki o grubości około 2 cm. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Placki podczas smażenia rosną.

4.  Na patelnię wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Podajemy ostudzone z wybranymi dodatkami.

Smacznego!

Advertisements