Tagi

, , , , , ,

Pyszne pączki z dodatkiem szpinaku polane zieloną czekoladą. Nawet w Tłusty Czwartek możemy przemycić naszym pociechom odrobinę witamin.

IMAG0422

Składniki

2 szkl mąki
5 żółtek
1/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
40 g masła
35 g drożdży
1/3 szkl ciepłego mleka
1 łyżka spirytusu
2 łyżki drobno posiekanego szpinaku

Polewa
1 biała czekolada
2 łyżki mleka lub śmietanki 30 %
zielony barwnik
czarna posypka cukrowa

IMAG0409

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut.

2. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, szpinak i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dolewamy spirytus i rozpuszczone, ciepłe masło.

3. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę.

4. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka o dowolnej średnicy. Ja zrobiłam niewielkie.

5. Pączki smażymy w średnio rozgrzanym oleju, przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, na koniec dodajemy odrobinę zielonego barwnika i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, wylewamy ją na zimne pączki i posypujemy czarną posypką.

IMAG0417a

Smacznego!

Reklamy