Tagi

, , , , , ,

Słodkie sówki w innym, prostszym wydaniu. Świetnie smakują, jak również  wspaniale nadają się na oryginalny prezent dla ulubionej koleżanki dziecka.

SAM_2602A

Składniki

ciasto
2,5 szkl mąki
250 g masła
3/4 szkl cukru pudru
3 żółtka

lukier
1 białko
ok. 1,5 szkl cukru pudru
sok z cutryny
barwniki spożywcze

SAM_2663a

1. Z mąki, żółtek, cukru i zimnego masła zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Wałkujemy na grubość 5 mm i dużą foremką w kształcie jajka wycinamy ciastka. Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C.

3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania.

4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i łączymy z odpowiednimi kolorami. Dekorujemy według wzoru. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.

SAM_2600A

Smacznego!

Reklamy