Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami

Lekkie ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, brzoskwiniami i pomarańczową galaretką idealnie komponuje się z ulubioną kawą. Taki smaczny duet to moja propozycja nie tylko na upalne dni.

20170521_135845

Składniki

biszkopt ( tortownica 21 cm)
2 jajka
1/2 szkl mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem czekoladowy
200 g śmietanki 36 %
80 g czekolady 50 % kakao

dodatkowo
brzoskwinie z puszki lub świeże
galaretka pomarańczowa Gellwe

20170521_135658

1. Ubijamy białka na sztywna pianę, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z przesianą mąką i proszkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.

2. Śmietankę gotujemy. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin.

3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie.

4. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Jeżeli używamy owoców z puszki, pozostałym syropem możemy nasączyć biszkopt.

5. Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

6. Gotowe ciasto dekorujemy jadalnymi kwiatami lub bitą śmietaną.

20170521_135624a

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

Dodaj komentarz