Lekkie ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, brzoskwiniami i pomarańczową galaretką idealnie komponuje się z ulubioną kawą. Taki smaczny duet to moja propozycja nie tylko na upalne dni.
Składniki
biszkopt ( tortownica 21 cm)
2 jajka
1/2 szkl mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem czekoladowy
200 g śmietanki 36 %
80 g czekolady 50 % kakao
dodatkowo
brzoskwinie z puszki lub świeże
galaretka pomarańczowa Gellwe
1. Ubijamy białka na sztywna pianę, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z przesianą mąką i proszkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.
2. Śmietankę gotujemy. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin.
3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie.
4. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Jeżeli używamy owoców z puszki, pozostałym syropem możemy nasączyć biszkopt.
5. Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
6. Gotowe ciasto dekorujemy jadalnymi kwiatami lub bitą śmietaną.
Smacznego życzy