Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem

Pomysł na pieczeń powstał bardzo spontanicznie. Połączenia mięsa z owocami nie każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały.

SAM_2138

Składniki

500 g mielonej piersi z indyka
1 kwaśne jabłko
2 łyżki domowego rosołu
2 jajka
1 łyżka suszonego szczypiorku Tradismak
ok. 1 łyżeczka przyprawy Pasztet- typ kogutek Tradismak
przyprawa Smaczuś- pikantny Tradismak
pieprz
1 łyżeczka miodu
3-4 listki bazylii
aluminiowa foremka Tradismak

 

SAM_2160

1. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawę do pasztetu, smaczuś i suszony szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Dolewamy rosół i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.

2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Miód rozpuszczamy na patelni. Na nim prażymy jabłko razem z poszatkowaną bazylią. Powinno być szkliste.

3. Połowę masy mięsnej przekładamy do aluminiowej foremki. Nakładamy warstwę prażonych jabłek i resztę mięsa. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

4. Gotowa pieczeń zostawiamy w foremce aż wystygnie. Następnie wstawiamy do lodówki. Powinna dobrze stężeć.

5. Do pieczeni polecam dodać domowy, naturalny rosół, nie z kostki. Doprawiłam go zielem angielskim i liściem laurowym także firmy Tradismak. Cały zestaw do przygotowania domowych pasztetów znajdziecie tutaj.

SAM_2165

Smacznego życzy

logo

1 comments

Dodaj komentarz