Tagi

, , , , , , ,

Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół.

SAM_1481a

Składniki

1 pierś z kurczaka
250 g mielonej piersi z indyka
1 łyżka suszonej żurawiny
żelatyna firmy Tradismak
peklosmaczek firmy Tradismak
sól
przyprawa John firmy Tradismak

SAM_1493

1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki dokładnie mieszamy.

2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka. Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem i żelatyną.

3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem i solą.

4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

5. Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka  z gotującą się wodą. Pamiętajmy o ściereczce na dnie. Gotujemy około 1 godzinę.

6. Zostawiamy, aż dobrze przestygnie i wstawiamy ponownie do lodówki na 10 godzin.

7. Zdejmujemy sprężynę, odwracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzątkiem.

8. Gotową wędlinę przekładamy na talerz.

9. Pamiętajmy, żeby nie posypywać górnej warstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru.

SAM_1483a

Smacznego życzy

logo

Reklamy