Tagi

, , , , , , , ,

Efektowny deser, który przygotowałam z myślą o najmłodszych. Wygląda na dość skomplikowany ale tak na prawdę jest łatwy do przygotowania. Dzieci z pewnością będą nim zachwycone.

SAM_2000

Składniki

200 g białego sera
50 ml śmietany 30 %
ok. 2 łyżki cukru pudru
ekstrakt migdałowy
1 czubata łyżeczka żelatyny

dodatkowo
ok. 10 żelatynowych baniek
ok. 10 Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych firmy Cukry Nyskie
5 długich czerwonych żelek
czekoladowe pałeczki do dekoracji
jagody z soku do dekoracji

SAM_2005

1. Ser ucieramy ze śmietaną, cukrem i ekstraktem migdałowym. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Lekko przestudzoną łączymy z masą serową.

2. Napełniamy nią żelatynową bańkę, odrobiną smarujemy środek herbatnika. Na nim układamy „miseczkę” z sernikiem.

3. Podłużne żelki kroimy w cienkie plastry. Przyklejamy je do masy serowej znajdującej się pomiędzy bańką a ciastkiem. Wierzch dekorujemy czekoladową posypką i jagodami.

4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ilość deserków zależy od wielkości żelatynowych „miseczek”.

SAM_2002

Smacznego życzą

logo_cukrynyskie-250x306

Advertisements