Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Pyszne babeczki z mąką migdałową, które nie zawierają jajek. Są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Przy pomocy żelatyny zrobiłam bardzo prostą a efektowną ozdobę imitującą kulę śnieżną.

SAM_1370a.JPGSkładniki

ciasto
250 g mąki pszennej
100 g mąki migdałowej firmy Targroch
ok. 1 szkl mleka
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki wody
1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch
1/4 szkl oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
200 ml śmietany 30 %
1 biała czekolada

kule śnieżne
4 łyżeczki żelatyny firmy Gellwe
8 łyżeczek zimnej wody
15 małych baloników
15 wykałaczek

dodatkowo
wiśnie czerwone kandyzowane firmy Targroch

SAM_1379.JPG

1.  Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy mąkę migdałową i cukier kokosowy. Mieszamy suche składniki.

2. Zmielone siemię lniane rozprowadzamy z 3 łyżkach zimnej wody. Dolewamy mleko ( możemy najpierw dodać 3/4 szklanki a potem ewentualnie resztę) i olej.

3. Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do mniej więcej 15-stu papierowych foremek na muffinki.

5. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy.

6. Śmietankę gotujemy. Wrzucamy białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy się rozpuści zostawiamy aż wystygnie a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.

7. (Proponuję zrobić to dzień wcześniej.)  Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.

8. Do przygotowania kuli śnieżnych niezbędne są nam małe baloniki. Musimy je nadmuchać a następnie spuszczać powietrze do momentu uzyskania pożądanej wielkości.

9. Dobrze zawiązujemy. Wykałaczkę wbijamy w poprzek, w miejsce za supełkiem.

10. Do odmierzonej ilości wody wsypujemy żelatynę. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

11. Czekamy chwilę, aż trochę przestygnie a następnie zamaczamy balonik trzymając go za końcówkę z wykałaczką. Czynność możemy powtórzyć.

12. Balonik odwracamy do góry nogami aby nadmiar żelatyny nie zastygł na jego czubku.

13. Wykałaczkę wbijamy w kawałek styropianu, jabłko lub coś co utrzyma ciężar.

14. Z podanej porcji powinno wyjść około 6-8 sztuk. Nie polecam robienia podwójnej ilości od razu, ponieważ żelatyna szybko zastyga.

15. Baloniki zostawiamy na około 12 godzin. Kiedy dobrze wyschną, odcinamy końcówkę i usuwamy delikatnie pozostałości.

16. Żelatynowe kule są dość giętkie ale nie pękają, można spokojnie wyrównać je od środka palcami. Nożyczkami obcinamy nierówności.

17. Muffinki smarujemy kremem, na środku układamy po jednej wisience. Zakrywamy śnieżną kulą.

SAM_1392.JPG

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

tar-groch-fil_logo

Reklamy