Tagi

, , , , , ,

Do przygotowania tego przepisu zainspirowało mnie czekoladowe ciasto z pomidorami według Classy Flavors. Smak jest po prostu obłędny. Nie sądziłam, że mój syn aż tak je polubi. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i zwyczajnie uzależniające. Moją wersję wzbogaciłam szafranem i przełożyłam czekoladową śmietaną z dodatkiem wiśni.

SAM_1071a.JPG

Składniki

ciasto
250 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
3 jajka
150 g cukru
300 g mąki
200 ml oleju rzepakowego
30 g kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka wódki
1/2 łyżeczki szafranu

krem
200 ml śmietany 30 %
1 czekolada 50 % kakao

dodatkowo
wiśnie z soku
cukier puder

SAM_1051

1. Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe.

2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dolewamy olej i przecier pomidorowy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec dodajemy szafran namoczony wcześniej w alkoholu.

3. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub mniejszej, będzie wtedy wyższe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

4. Śmietanę gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. (Jeżeli nie mamy na tyle czasu możemy podczas ubijania samej śmietany dodać kakao i cukier puder lub czekoladę w proszku.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.

5. Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden smarujemy czekoladową bitą śmietaną. Układamy wiśnie z soku. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

SAM_1086a

Smacznego!

Advertisements