Smaczna przystawka na ciepło z selera naciowego i szynki. Charakteru nadaje parmezan i przyprawy.
Składniki
3-4 gałązki selera naciowego
ok. 10 plastrów szynki
100- 150 g jogurtu naturalnego
6 łyżek startego parmezanu
2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz kolorowy
kmin rzymski
estragon
natka pietruszki
1. Każdą gałązkę selera naciowego kroimy na 3 lub 4 kawałki. Powinny być odrobinę dłuższe od średnicy plastra szynki.
2. Olej mieszamy z 2 łyżkami parmezanu i pieprzem.
3. Seler dokładnie obtaczamy w marynacie.
4. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki i układamy w naczyniu do zapiekania.
5. Jogurt mieszamy z pozostałym serem, estragonem i kminem rzymskim. Zalewamy nim przystawkę.
6. Całość zapiekamy około 25- 35 minut w 180- 200 stopniach. Czas zależny jest od grubości selera. Podajemy na ciepło.
Smacznego!