Tagi

, , , , , , , , ,

Puszyste muffinki z dodatkiem pomidorów, które wcale nie są wyczuwalne. Przepis z rodzaju „kulinarny przemytnik”. Każdy niejadek z pewnością skusi się chociażby na kawałek.

SAM_1045a

Składniki

ciasto
200 g mąki
2 jajka
150 g przecieru lub pure z pomidorów ( nie koncetratu!)
70 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
100 ml oleju rzepakowego

krem
200 g miękkiego masła
ok. 2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao

dodatkowo
wiśnie z soku lub świeże

SAM_1029

1. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy.

2. Jajka ubijamy z brązowym cukrem.

3. Stopniowo dolewamy olej, potem przecier pomidorowy.

4. Następnie dosypujemy pozostałe sypkie składniki.

5. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki. Mnie wyszło 10 sztuk.

6. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

7. Miękkie masło ucieramy z cukrem i kakao. Za pomocą szprycy dekorujemy zimne babeczki. Wykańczamy wisienką.

SAM_1041

 

Smacznego!

Reklamy