Tagi

, , , ,

Puszyste, miękkie i pyszne pączki z masą krówkową o smaku czekoladowym. Innych mój syn nie jada.

sam_0890a

Składniki

ciasto
4 szkl mąki
10 żółtek
125 g cukru
70 g drożdży
80 g rozpuszczonego masła
ok, 1 szkl ciepłego mleka
1/4 szkl spirytusu

dodatkowo
masa krówkowa czekoladowa
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia

sam_0905a

1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z 1 łyżką cukru. Dodajemy ok. 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

3. Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy aż trochę podrosną.

4. Smażymy pączki na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik.

5. Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.

sam_0898a

Smacznego!

Advertisements