Puszyste, miękkie i pyszne pączki z masą krówkową o smaku czekoladowym. Innych mój syn nie jada.
Składniki
ciasto
4 szkl mąki
10 żółtek
125 g cukru
70 g drożdży
80 g rozpuszczonego masła
ok, 1 szkl ciepłego mleka
1/4 szkl spirytusu
dodatkowo
masa krówkowa czekoladowa
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia
1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z 1 łyżką cukru. Dodajemy ok. 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.
3. Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy aż trochę podrosną.
4. Smażymy pączki na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik.
5. Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!
Najlepsze pączki to właśnie te z kajmakiem 🙂
PolubieniePolubienie
To prawda Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Kocham takie domowe pączki. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
PolubieniePolubienie