Snikers

Dwa miodowe placki przełożone kremowym budyniem. Całość uwieńczona dużą ilością orzechów z karmelem. Ciasto idealne na święta ale również na inne okazje.

SAM_0250a.JPG

Składniki

ciasto
500 g mąki
200 g cukru
200 g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka

masa
300 g orzechów włoskich
100 g cukru
80 g masła
2 łyżki miodu

budyń
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

SAM_0240.JPG

1. Sodę rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto.

2. Dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki placek o wymiarach 25 x 40 cm.

3. Posiekane orzechy z cukrem, miodem i masłem smażymy na patelni przez 5 minut. Równomiernie rozkładamy na jednej części ciasta. Obie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy.

4. Z podanej porcji mleka odlewamy szklankę. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy.

5. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę.

6. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry.

7. Kiedy snikers przestygnie wstawiamy go do lodówki. Najlepiej przygotować ciasto dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękło.

SAM_0250a.JPG

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz