Tagi

, , , , ,

Pożywna i lekka zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatu dodają jej podsmażane franfurterki i warzywa.

20170107_141845.jpg

Składniki

1 puszka soczewicy gotowanej na parze firmy Bonduelle
1 puszka krojonych pomidorów
4 kiełbaski frankfuterki
750 ml bulionu wołowego
1 cebula
kawałek pora
1 marchewka
1 liść laurowy
4 ziarna czarnego pieprzu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
tymianek
pieprz
natka pietruszki
olej do smażenia

20170107_141823

1. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w plasterki kiełbaski. Zrumienione wyjmujemy na talerz.

2. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut.

3. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

4. Następnie dokładamy opłukaną soczewicę i franfurterki.

5. Po 10-15 minutach przyprawiamy zupę sosem sojowym, tymiankiem oraz pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.

6. Żeby zupa była bardziej gęsta możemy zaprawić ją mąką lub zamiast soczewicy z puszki dodać 150 g surowej. Opłukaną wrzucamy do garnka razem z pomidorami.

SAM_0545a.JPG

Smacznego życzy

bonduelle_61859

Reklamy